Many informations about COVID-19, CORONAVIRUS, how will it spread into population
in many countries, actual COVID-19, CORONAVIRUS GRAPHS, also Perspectives, forecasts, outlooks for the future, epidemic and pandemic prognosis and actual
>>>>>> COVID-19, CORONAVIRUS PREDICTIONS <<<<<<
COVID-19, CORONAVIRUS links to GRAPHS day by day
COVID-19, CORONAVIRUS links to PREDICTIONS day by day
Other interesting COVID-19, CORONAVIRUS summary links and reference pages

Ini adalah terjemahan utama, awal, data mentah, hampir tidak diubahsuai. Mesin, berasaskan komputer, dari muka surat asal, muncul sebagai Czech asal dan versi asal bahasa Inggeris. Akan terus bertambah baik pada masa diperbetulkan dan maju. Terima kasih untuk pemahaman.

lightning
Misteri diselesaikan.

salah satu penjelasan yang jelas

yang mungkin untuk membayangkan

Tiada, tiada, tiada

tidak difahami, ingin tahu

fenomena tidak dapat dibayangkan

crop circles
Learn about thunderstorms RSS feed

Bulatan tanaman timbul selepas kilat.

Seperti rekod fotografi kursus talian elektromagnet berkuat kuasa dan arus elektrik melalui raster bidang tumbuh-tumbuhan di permukaan.

Bulatan tanaman timbul melalui permogokan kilat. Seperti rekod fotografi kursus garisan medan elektromagnet dan arus elektrik pada raster yang terbentuk oleh tumbuh-tumbuhan bidang di permukaan.

 

Lebih banyak peranti dari amalan makmal yang sama, simulasi

proses mewujudkan bulatan tanaman dalam bidang oleh pelepasan kilat

Nota pertama di sini laman web ini adalah semua orang-orang musyrik, penyembah dan yang mendorong orang ramai UFO, piring terbang, alien, dan karut yang serupa, misteri, gila dan penjelasan yang tidak dapat disahkan punca bulatan tanaman. Pengikut dan penyokong penjelasan itu sebagai ketuhar gelombang mikro, Landak, kanggaru, pemindahan pemikiran. Sebelum membaca perenggan seterusnya, sejauh yang mungkin sempurna cuba untuk mengosongkannya. Jika mereka tidak membuat demikian, terdapat risiko yang serius bahawa mereka semasa membaca berak, muntah atau apa-apa seperti itu. Dalam erti kata lain, mereka mampu tahi diri dalam seluar mereka. Bencana Ass dengan diarrea projektil.

 

Wilson awan chamberhamber

trek elektron
zarah trajektori

Pada sesetengah bentuk bulatan tanaman dapat diperhatikan bahawa proses yang sama berlaku di sana seperti gerakan zarah dalam ruang Wilson awan, atau di dalam ruang gelembung, tetapi dalam skala yang agak besar. Dalam peranti yang diterangkan direkodkan trek zarah yang mempunyai jisim dinyatakan dalam unit jisim atom, 1/12 C = 1 Da, atau pecahan daripadanya. Proton, neutron, antiproton - berat lebih kurang satu Dalton, elektron dan positron - kira-kira 1/1000 Da. Zarah bergerak kebanyakannya dalam medan magnet. Tenaga mereka dinyatakan dalam elektron volt - eV, 1,16 x 10 -19 J, dan caj elektron adalah 1,16 x 10 -19 C. Dalam bidang itu dengan bijirin telah bergerak zarah berat dari 10 gram hingga puluhan gram, iaitu perintah lebih daripada 10 23 kali lebih berat, caj elektrik mereka boleh dinyatakan dalam unit Coulomb, atau banyak lagi, tenaga dalam kilojoules, iaitu sekali lagi atau 10 20 kali ganda lebih tinggi daripada zarah atom dan subatom. Telah untuk beberapa waktu terdedah kepada berjuta-juta volt, arus beratus-ratus ribu ampere dan berjuta-juta medan magnet banyak kali lebih tinggi berbanding di Wilson awan ruang. Imej yang dilampirkan bulatan tanaman di bahagian atas kanan yang sungguh menarik ini mengingatkan berpilin gerakan sinus zarah bercas dalam medan magnet pelepasan kilat. Ia adalah mungkin untuk membandingkan dengan trek elektron dalam medan magnet - Gambar di bawah, yang rekod panjang 25 cm. Telah diperolehi daripada sciencephoto.com laman web, yang dibuat di Lawrence Berkeley National Laboratory ( web ), salah satu dari makmal ramai University of California ( web ), ahli sistem makmal kebangsaan yang disokong oleh Jabatan Tenaga Amerika Syarikat ( web ). Serupa "trek zarah", adalah mustahil untuk mencari banyak pada imej-imej lain bulatan tanaman, dan akan dibayar perhatian kepada mereka pada halaman khas di . Buat sementara sila alasan pautan kegagalan. Tapak yang dirujuk juga akan menerangkan beberapa hartanah kemungkinan "zarah", terima kasih kepada yang diterangkan corak bulatan tanaman, atau beberapa bahagian mereka palsu.

 

Maklumat akan diperluaskan kemudian, terutamanya dalam rujukan. Bagaimanapun, cuba mencari seseorang untuk extraterrestrials, apabila melihat imej trajektori zarah subatom, seperti dalam kebuk awan Wilson, atau apa-apa hasil dari eksperimen CERN?

 

 

angka lissajous

Gangguan dan resonans

analogi chladni dan lissajous bentuk raster tumbuh-tumbuhan

Ia adalah agak berkemungkinan bahawa kadang-kadang semasa penciptaan bulatan tanaman di sana berlaku kebetulan yang luar biasa, terutamanya dalam kes corak kompleks geometri. Resonans dan gangguan yang sangat kuat antara semua pasukan yang diterangkan mampu untuk mengambil bahagian semasa pembentukan mereka. Kuasa-kuasa mekanikal udara mengalir, gempa bumi ijazah gelombang kejutan 3-4, dan gelombang tekanan, resonans gua-gua bawah tanah, serta kuasa-kuasa elektromagnetik dan elektrostatik. Dalam semua kes yang disebut satu persatu, dalam jarak beberapa meter untuk berpuluh-puluh meter dari titik kesan kilat, kuasa-kuasa besar, sepenuhnya mana-mana di luar imaginasi manusia biasa. Sesetengah corak bulatan tanaman kemudian kelihatan seperti rekod resonans dan gangguan fenomena yang telah berlaku berhampiran beberapa bidang bijirin. Lichtenberg, Kyrilian juga boleh menyertai. Left gambar yang disertakan menunjukkan imej dari eksperimen demonstratif membuktikan kemungkinan induksi elektrik dalam tumbuh-tumbuhan .

 

Contoh aruhan arus elektrik di dalam tumbuhan

 

Angka bulatan tanaman berikut adalah serupa dengan corak medan magnet, seperti logam, habuk papan feromagnetik. Pelepasan kilat bekerja seperti seorang konduktor, diletakkan berserenjang ke tanah, dan medan elektromagnet yang besar diwujudkan di seluruh ia kebanyakannya pekeliling, justeru itu dapat membangkitkan induksi elektrik dalam semua mata pelajaran di kawasan itu, termasuk tumbuhan.

Bentuk medan elektromagnet dicipta oleh satu, dua dan enam pelepasan bersamaan kilat.

 

Mereka mengingatkan garisan medan elektromagnet. Yang telah dibentuk oleh medan elektromagnet dalam besi habuk papan, dengan satu, dua dan enam kilat pelepasan bersamaan, konduktor yang serenjang dengan tanah, melalui permukaan ke bawah tanah dalam.
Mereka yang dihasilkan oleh prinsip yang sama, yang dipaparkan di sebelah kanan, tetapi bukan sahaja sebagai satu bulatan mudah. Telah diwujudkan corak gangguan rumit seluruh. Mereka telah diciptakan hanya tepat ketika pelepasan kilat, tetapi mereka telah dibangunkan beberapa hari atau minggu, lebih kemudian, melalui proses lewat semula jadi dalam tumbuhan pemaju semulajadi. Mengiringi gambar mungkin membesarkan dengan berlegar tetikus. Pelepasan kilat semula jadi bekerja dalam fungsi yang sukar dipercayai sama seperti kilat foto. Permukaan padang dengan bijirin bekerja unimaginably sama untuk proses semasa ekspo bahan fotografi, diikuti dengan membangun, terlalu perlahan. Dalam arkeologi udara digunakan istilah yang sangat serupa, "pemaju semula jadi", untuk penjelasan proses cropmarks penciptaan, tanda-tanda tumbuh-tumbuhan.

 

Dengan cara ini, tindakan-tindakan tumbuh-tumbuhan di agak cara yang pemaju kimia daripada plat fotografi yang terdedah: ia memancarkan gambar-gambar pendam Penerbangan ke dalam semalam: kisah arkeologi udara, Leo Deuel , NY St. Martin Press 1969, ms 38.

 

Ia adalah menarik bahawa bentuk yang serupa akan mungkin diwujudkan terima kasih kepada gangguan radiasi, walaupun hanya satu sipi memberi kesan, pelepasan berikutan elektrik dalam turus udara.

 

 

 

Sedikit fizik ...

Contoh seterusnya berkaitan dengan kilat purata, bermakna bahagian yang paling penting - Strok Pulangan, melihat kilat . Sebagai satu contoh yang boleh diambil perhatian, bahawa setiap elektron tunggal dalam melaksanakan kilat, memindahkan tenaga perintah 10 30 kali ganda lebih besar daripada elektron diperlukan untuk melompat dari peringkat "s" ke peringkat "h" dalam atom hidrogen. Yang kelihatan benar-benar cukup. Bilang elektron dalam apa-apa pelepasan kilat purata kira-kira 10 21, yang kelihatan seperti banyak juga. Cas elektrik adalah kira-kira 300 Coulombs, yang nampaknya tidak kelihatan seperti banyak.

 

By the way, di sini adalah pautan ke nota yang terletak pasti pada akhir halaman ini, kerana sesetengah pembaca akan benar-benar tidak telah memahami dan menerimanya

 

Beberapa pertimbangan yang lebih teori di sini:

Kekerapan corak dan statistik sangat lebih kerap ketara kepersisan tinggi multi-paksi simetri

Apakah masih amat sukar - cuba untuk menerangkan salah satu daripada bulatan tanaman harta benda yang sangat menarik - simetri amat tepat oleh lebih daripada satu paksi - 2, 3, 4, 5, 6, bahkan lebih, juga tepat simetri pusat dan cermin pantulan yang sangat tepat. Salah satu mungkin, tetapi dengan pertimbangan kesukaran disahkan, dalam pelepasan kilat -, plasma semasa kesannya atas alasan, hanya sebelum dan selepas, dapat mencipta sesuatu seperti analogi gergasi struktur atom dan molekul. Kristalografi, orbital atom dan molekul dan varian hybridized, ikatan kembar terkonjugat, bon tiga terkonjugat, kitaran dan rantaian sebatian karbon dan silikon. Ia adalah teori yang sangat kabur dan hampir tidak dapat dibuktikan, sudah tentu. Ia harus diperhatikan, bahawa dalam melaksanakan plasma, di mana boleh hadir berjuta-juta beberapa volt per meter, panjangnya lebih lama daripada beberapa kilometer, dan ada kalanya membawa arus berhampiran juta ampere mungkin berlaku perkara, yang mahu, dan akan dapat, untuk memeriksa sukar tiada siapa ...

 

Walau bagaimanapun, dalam perenggan beberapa kemudian akan muncul penerangan proses, di mana boleh dianggap - kedua-duanya secara teori dan praktikal pada masa akan datang, sudah tentu, jauh lebih tinggi demonstrability. Pemutaran medan elektromagnet. Perenggan sebelum pertimbangan kesan perbandingan mungkin titisan air ke dalam cecair atau ke dalam lapisan nipis cecair, yang semuanya adalah untuk penyelidikan teori, juga praktikal lebih mudah.

 

Secara semula jadi, iaitu model yang berjaya mengulangi. Dari kecil tak terhingga kepada besar tak terhingga. Yann Arthus Bertrand. Ia akan menjadi yang terbaik, jika seperti manusia amat terharu menamatkan melarang Alam Semulajadi mewujudkan pola tetap dalam bijirin. Hanya mungkin hanya mengatakan bahawa alam mampu untuk mencipta mereka. Pemodelan matematik fizikal komputer boleh ditangguhkan ke bila-bila masa di masa hadapan, serta teori reka bentuk permulaan dan idea mana-mana model fizikal. Alam semula jadi adalah sangat semata-mata mampu untuk mencipta mereka semua dengan sendirinya walaupun tanpa bantuan mana-mana extraterrestrials bodoh. Corak indah kristal ais di kaca, serta mana-mana struktur kristal, alam semula jadi juga mewujudkan sepenuhnya oleh sendiri, tanpa bantuan mana-mana sebarang extraterrestrials masuk akal dan bodoh. Hanya mungkin hanya menonton. Tiada siapa yang sedang mencari untuk extraterrestrials apabila tingkap itu membeku, atau apabila melihat di organ-organ basalt mana-mana tempat di dunia, misalnya mereka yang berada di Panská skála, Kamenický Šenov (Steinschönau). Gambar menunjukkan bahawa pada Devils Postpile National Monument AS Park Khidmat Negara

 

 

Pengenalan ringkas:

Serta-merta selepas keluar kilat, bermaksud yang pertama Return Stroke, Bahagian terkuat pelepasan, di mana terdapat untuk masa yang singkat, 1 sepersejuta beberapa saat, hanya satu kolum yang sangat nipis plasma, 5 - 10 mm, yang sebaik bermula pesat berkembang ke dalam persekitaran, dan akan menetapkan dalam gerakan udara sekeliling. Rasuk radiasi elektromagnet dari titik asal - saluran petir, bergerak pada kelajuan cahaya, pengembangan ruang udara berlaku kelajuan yang setanding dengan kelajuan bunyi, iaitu sekitar juta kali lebih perlahan. Saluran kilat memancarkan tenaga semua panjang gelombang sekitarnya, juga membekalkan haba ke udara ambien akibatnya, tenaga kinetik, ramai berjuta-juta Joule, setiap satu meter pelepasan elektrik. Semasa pecahan kedua, jisim dengan pantas bergerak ruang udara, menghadapi ke udara pegun, dalam jarak yang berpuluh-puluh meter dari saluran kilat, dan pada masa ini boleh berlaku strok kilat berikutnya - Restrike, Strok econdary, di dalam ruangan ini pesat bergerak udara. Istilah "ruang udara yang pantas bergerak" itu dilafazkan relatif sahaja, sudah tentu, kerana rasuk gelombang elektromagnetik bergerak dan mencerminkan di dalamnya juta kali lebih cepat.

 

Dari pandangan strok kilat berbangkit, ruang udara boleh dianggap sebagai objek yang pegun, silinder, sangat mendadak disempadani. Katakan, dengan diameter 10 m - 0,03 saat selepas yang pertama Strok Pulangan. Dalam restrike ruangan ini bergerak pada 100 - 200 ribu km / j, dan rasuk elektromagnet yang dipancarkan oleh orang itu, sedang bergerak pada kelajuan cahaya. Semasa hanya 100/1000000 kedua, apakah masa semasa yang disinarkan kuasa sebahagian besar sambar kilat berikutnya - lebih 99%, adalah ruang udara bergerak halaju bunyi yang "hanya", mm jarak 30. Sinaran elektromagnet daripada pelepasan elektrik selepas bergerak pada masa yang sama dengan jarak 30 km, dan bahawa sinar, menyebarkan pada semua arah, mungkin dalam ruang itu kira-kira 300 kali bangkit dan mencipta pelbagai resonans dan gangguan yang banyak.

 

Sempadan dan udara di dalam silinder akan menjadi sangat intensif terion dan elektrik konduktif. Sebahagian daripada radiasi pelepasan elektrik yang berikutnya boleh muncul sebagai didorong voltan pada dinding silinder dan dibumikan. Dengan cara yang sama boleh membangunkan bulatan sempit legenda, yang tidak akan dapat menciptakan tumbuh-tumbuhan bahkan seorang anak kecil dengan berjalan melaluinya. Terdapat juga dalam kemajuan gelombang kejutan di udara, pada mulanya lebih cepat daripada kelajuan bunyi, secara beransur-ansur perlahan. Gelombang kejutan bergerak lebih cepat sebelum gelombang letupan, dan dengan itu, di bawah keadaan tertentu, satu restrike adalah dapat untuk mewujudkan dua bulatan menciptakan terima kasih kepada induksi. Dari pelbagai dimensi beberapa kumpulan akan dibuat beberapa tekaan berapa lama bertahan pantulan di dalam turus udara yang diwujudkan oleh menunaikan kilat utama yang pertama. Apakah jarak kira-kira tersinggung dipancarkan rasuk elektromagnet di dalam kolum, terima kasih kepada refleksi berulang.

 

Lebar gelang sempit adalah di antara diterangkan dari 10 hingga 20 cm, yang sepadan dengan 1/2 seribu kedua dalam berhubung dengan kelajuan bunyi, semasa lampu masa itu bergerak 150 km. Ini adalah suatu anggaran yang sangat hampir. Mungkin, yang dalam ruang sementara dicipta udara boleh mengambil tempat jumlah pantulan sinaran elektromagnetik. Di bawah keadaan tertentu, ada sinar akan mencerminkan di dalam ruang lebih lagi daripada hanya semasa menunaikan elektrik yang berikutnya. Dapat bergerak dengan jarak yang lebih lama dan mewujudkan lebih banyak gangguan yang rumit. Mencerminkan jumlah berlaku apabila rasuk membuat sudut yang cukup kecil - lebih kecil daripada sudut had, berhubung dengan sudut tangen shell silinder pada titik sentuh.

 

Kelajuan ruang udara terhadap kelajuan cahaya adalah benar - benar kecil, 1/10 6 , tetapi pengembangan terima kasih kepada sangat lambat, bukan sifar dan berterusan, juga sangat seragam turus udara boleh dibentuk dalam resonans yang sangat menarik dan rumit dan gangguan struktur. Penerangan yang lebih terperinci proses ini akan diterangkan sebagai contoh pada halaman mekanik kilat - gangguan gelombang di dalam meluaskan ruang udara.

 

Sesuatu yang serupa mungkin untuk mengatakan mengenai kemungkinan pantulan pelbagai dan gangguan rasuk elektromagnet di dalam ruang udara, semakin berkembang pesat. Memandangkan kepentingan tajuk ini, dan hakikat, bahawa beberapa corak benar-benar menunjukkan cara yang sama mewujudkan, beberapa Lawak yang baru diwujudkan iaitu kilat seksyen khusus akan membayar perhatian kepada kemungkinan ini. Ia adalah penting, dengan cara yang sama sentiasa berasal bulatan sebagai asas, dan dalam yang mungkin mencari pelbagai resonans, Fractals, juga gangguan atau gabungan corak bulatan tanaman. Pada rajah itu ialah graf suhu dan tekanan di dalam injap pembakaran motor. Pautan kepada beberapa contoh akan diletakkan di sini. Persamaan proses di dalam silinder enjin pembakaran dalaman, simulasi peranti dari amalan kejuruteraan standard, mungkin selepas Restrike yang paling dekat: bersamaan tetap letupan, atau lebih seperti pembakaran terkawal, mengambil tempat di dalam silinder pembakaran dalaman atau enjin diesel.

 

Metafora, mungkin ciri-ciri pembentukan beberapa bentuk bulatan tanaman sebagai analogi resonans dan gangguan di antara gelombang bunyi dan gelombang elektromagnet. Sesuatu seperti radio semula jadi, televisyen, osiloskop, dan fotografi bersama-sama.

 

 

 

Gugur air - fenomena lompat, nadi jatuh dari atas ...

Satu lagi kemungkinan struktur bulatan tanaman penciptaan berkala adalah penyebaran tekanan lampau yang sangat besar kepada alam sekitar, seperti sinar cecair selepas kesan titisan ke dalam paras air. Klik foto untuk mengikuti sumber.

Dari gambar kedua menunjukkan beberapa kesan titik dalam satu lapisan nipis cecair, yang menarik adalah yang terakhir. Dalam kes kilat ke dalam bidang mungkin berbanding dengan kesan denyutan yang besar di dalam lapisan nipis cecair. Perbezaan utama adalah bahawa dalam kes pelepasan kilat adalah fenomena yang setanding dengan kesan kotak korek api, berat seperti lokomotif. zajfyz.physics.muni.cz

 

 

 

Elektromagnetik yang berputar bidang, osiloskop

Satu kemungkinan yang akan menjelaskan kepersisan tinggi multi-paksi simetri beberapa pictograms bulatan tanaman, bahawa pelepasan elektrik berturut-turut, kira-kira 20-30 milisaat 1 selepas lain, yang terdapat dalam jarak hanya beberapa meter daripada satu sama lain, mampu untuk mewujudkan sekurang- elektromagnet ini titik kuat berputar bidang. Ia boleh menjadi lebih daripada tiga fasa, boleh mewujudkan resonans dan gangguan pelbagai, dan boleh menjejaskan lain di tempat itu terdapat rasuk elektron dan oleh itu "melukis di atas bidang" berbagai pictograms simetri bulatan tanaman. Segala-galanya yang berlaku dalam pecahan saat. Lihat kilat .

 

Sebagai contoh, kesan tiga denyut, selang 20ms berturut-turut dalam segitiga pada jarak yang berpuluh-puluh meter dari satu sama lain sepanjang permukaan medan bijirin, buat seketika berputar medan elektromagnet. Walaupun hanya untuk 2 perpecahan, tetapi yang besar, apa-apa di luar imaginasi manusia biasa. Terima kasih kepada medan elektromagnet yang dijana sangat mudah boleh beroperasi enjin elektrik dengan output Terawatt kira-kira lebih. Adalah mungkin untuk mendapatkan bahawa medan elektromagnet itu, juga medan elektromagnet kilat setiap, akan memberi kesan terhadap tumbuh-tumbuhan bukan sahaja secara aruhan, tetapi juga mekanikal.

 

Pada masa itu mungkin untuk menggambarkan tumbuhan bertindak sebagai konduktor elektrik teraruh - semasa, juga arus dijalankan lulus melalui mereka, maka mereka kelihatan seperti electromagnets dan medan elektromagnet boleh bertindak ke atas mereka oleh kuasa-kuasa mekanikal, meninggalkan mereka kesan mekanikal, juga kerosakan. Di samping itu dengan semua yang diterangkan di sini, pada itu titik bulatan tanaman mungkin berlaku ayunan pelbagai - disonan harmonik, juga teredam ayunan. Jumlah besar pictograms bulatan tanaman meniru rekod ayunan teredam, apabila bulatan terbesar diikuti oleh yang lebih kecil, diikuti oleh yang lebih kecil, lebih dan lebih, selalunya lebih dari sepuluh. Gambar tanaman beberapa bulatan yang sama juga bertindak sebagai contoh pada halaman ini 1, 2, 3, beratus-ratus yang lain mungkin memerhatikan melalui Bulatan Tanaman web.

 

Semua kejadian yang diterangkan di sini, yang berlaku di atas bijirin beberapa, atau jagung, popi, rogol dan apa-apa tanaman lain, boleh menyebabkan terdapat hampir tiada kesan yang boleh dilihat. Pada mulanya, pada hari-hari awal, kerana mereka hanya yang dipanggil "direkodkan" ke raster tetap yang dibentuk oleh tumbuhan individu. Perubahan ketara mereka atau kelemahan yang membawa kepada kejatuhan mereka kepada tanah, yang berlaku selepas banyak hari, minggu atau lebih panjang. pameran yang diterangkan di sana. Bulatan tanaman direkodkan, tetapi masih benar-benar tidak kelihatan.

 

Kerosakan kilat pada tanaman pertanian

seperti yang dinyatakan dalam kesusasteraan sains pertanian dan laman web yang serius


kapas yang rosak oleh kilat
Proses, yang diterangkan dalam perenggan yang terdahulu, sudah tentu, boleh berlaku juga ke atas mana-mana tapak pertanian lain, di mana tidak berkembang tanaman, mampu membengkok ke bawah selepas kerosakan, kerana struktur anatomi mereka menghalang mereka daripada kentang, tomato, ubi bit. Contoh tumbuh-tumbuhan kapas yang rosak yang disebabkan oleh elektrik daripada pelepasan kilat pada imej kiri. Sumber dari Imej IPM (Pengurusan Perosak Bersepadu), projek bersama: Pusat bagi Spesies Invasif dan Kesihatan Ekosistem, Colorado State University , USDA Negara Institut Makanan dan Pertanian, Southern Rangkaian Loji Diagnostik. Universiti Georgia - Warnell Sekolah Perhutanan dan Sumber Asli dan Kolej Sains Pertanian dan Alam Sekitar ini adalah gambar dari penyelidikan pertanian yang serius, ada khayalan yang tidak masuk akal dan gila bulatan tanaman pemerhati. Selepas selang masa yang lebih panjang daripada pelepasan kilat boleh diperhatikan kerosakan kepada tumbuhan atau kemusnahan lengkap mereka mati, biasanya dalam bentuk bulatan. Ia adalah mungkin untuk membaca dalam kesusasteraan mengenai kes contoh, seperti yang disenaraikan dalam subpages  SCI-semula, pertanian. Di sini hanya beberapa contoh individu, dalam rujukan-rujukan yang lebih terperinci. Banyak kes yang serupa telah pada masa lalu, oleh bulatan pemerhati tanaman yang direkodkan, dan agak tersilap didiagnosis sebagai akibat daripada tindakan sebuah angkatan yang tidak difahami.

 


kacang soya yang rosak oleh kilat
Next image di sebelah kanan menunjukkan kerosakan kilat dalam kacang soya, dari soya Penyakit Atlas ( lihat ), penyakit nonparasitic, seperti yang disiarkan dalam cipm.ncsu.edu, web Yayasan Pusat Sains Negara untuk Pengurusan Perosak Bersepadu (CIPM), Universiti North Carolina. Petani tahu bahawa kesan pelepasan petir boleh dengan mudah dikelirukan dengan apa-apa sahaja - tumbuhan dan haiwan perosak, kekurangan atau baja yang berlebihan, kesan kemarau, basah, suhu yang tinggi atau rendah, lihat sastera. Terdapat juga di mana-mana cukup pasti diterangkan bagaimana untuk selamat membezakan dipukul oleh kilat dari kerosakan lain yang seumpamanya yang biasa bahawa kerosakan selepas masa yang tertentu, tidak merebak pada tumbuh-tumbuhan. Ia juga sering diperhatikan bahawa pada kawasan yang terjejas, mereka boleh mula menyebabkan segala macam makhluk perosak lain, tetapi kemudian, hanya sebagai suatu fenomena menengah. Hanya sebagai petani serta tahu bahawa akibat mogok kilat individu dalam bidang bijirin mungkin dalam kes-kes individu yang jauh berbeza antara satu sama lain. Fakta ini adalah dalam kesusasteraan juga cukup secara terperinci diterangkan. Jadi, hanya untuk keseronokan, ahli pertanian kami tersayang, meninggalkan semua yang penggemar "peneroka" bulatan tanaman, terus meraba-raba dalam khayalan mereka. Antara satu sama lain kertas benar-benar serius yang diterbitkan dengan beberapa foto, dinamakan soya "Misteri", mungkin dapati di web University of Illinois, illinois.edu, Pengurusan Bersepadu Perosak, ipm.illinois.edu. Idea yang paling penting dalam artikel ini adalah akibat kilat dalam bidang pertanian mungkin kelihatan agak berlainan: "Kilat mungkin tidak memukul dengan cara yang sama dalam semua kes". Juga, mengesahkan lagi: "Kilat boleh menyebabkan gejala-gejala yang mungkin dalam beberapa kes kelihatan seperti penyakit, seperti Phytophthora dengan puncak mati tumbuhan".

 


Kilat kerosakan: soya

 

lada bidang dipanah petir
Terdapat nota yang sangat ciri tentang rumput - poaceae, seperti hampir semua bijirin, dalam Sunflower Pengeluaran Buku 2007, lihat . Web Persatuan Kebangsaan Sunflower, NSA. Manakala bunga matahari dan rumpai mati atau rosak teruk, rumput Poaceae hidup Sebaliknya, ia terselamat peratusan besar tumbuh-tumbuhan Poaceae individu yang terlibat, dan akan masak, walaupun dengan kerosakan yang nyata. Keupayaan ini yang berkaitan dengan penanaman kepadatan tinggi. Diberikan tiga contoh tentang hanya satu spesies tumbuhan bit gula, yang seterusnya tentang bunga matahari, satu lagi tentang kentang, satu biasa. Pada sebelah kiri meletakkan foto yang lain, menunjukkan akibat kilat ke dalam bidang lada. Sumber - web University of Massachusetts Amherst, pusat pertanian. Mungkin mendapati artikel beribu-ribu profesional pertanian di internet, dan berpuluh-puluh ribu, beratus-ratus ribu dalam buku-buku sains teks, bercetak, artikel. Dalam hampir setiap daripada mereka adalah nota tentang bentuk yang agak mendadak disempadani, pekeliling atau elips tumbuhan rosak selepas keluar kilat. Selanjutnya menekankan bahawa kerosakan itu adalah jelas kebanyakannya sehingga beberapa hari selepas kilat, kadang-kadang lebih daripada seminggu. Mahu lebih?

 

Sampel "bulatan tanaman" daripada arkib, untuk membandingkan dengan kesan kilat

Belanda, Sevenum, Limburg, 30. 6. 1999

Kanada, Essex County, 26. 4. 2004

Argentina, Santa Fe, 29. 12. 2009

Di sini adalah kemasukan kecil, untuk membandingkan. Tiga gambar, menunjukkan "bulatan tanaman" (kentang, 2 x kacang soya), untuk mendapatkan pembaca untuk mencipta idea yang koheren apakah "peneroka" dapat meluluskan bulatan tanaman. Sevenum, Limburg, Belanda, 30 Julai 1999. Ontario, Essex County, Kanada, 24hb Julai 2004. Argentina, Santa Fe, 29 Disember 2009. Gambar yang serupa boleh dijumpai dalam koleksi puluhan, hanya mencari. Adakah mungkin mendapati banyak gambar lain, yang sangat yang sungguh menarik ini yang serupa bahawa tiga dalam teks sebelumnya - lada merah, soya, kapas - jelas dikenal pasti sebagai kesan kilat. Mungkin bergantung terutamanya pada itu, yang menghadiri tapak yang serupa pertama. Dalam kes pekerja pertanian yang serius atau penyelidik, bukannya dokumen dan menyebut dalam penerbitan beberapa berurusan dengan kesan mogok kilat monocultures tanaman ladang.

 

Penyakit kacang soya. Kubis. Salad. Mr Bean. Jagung Satu lagi kacang soya .

 


Penyakit kilat kentang (1915), Rajah. 12a

Penyakit tanaman trak dan kawalan mereka, JJ Taubenhaus, PhD teks penuh dalam talian, pemerhatian pada kentang oleh Jones dan Gilbert pada tahun 1915 (!), Rajah. 12a. Pada 74 halaman: "Tiada bukti pecah membelah atau mekanikal batang telah telah diperhatikan." Page 75: Jones dan penjelasan Gilbert, fenomena itu: "Apabila 1 ribut elektrik terputus secara tiba-tiba selepas tempoh cuaca kering dan yang hujan 1 membasahi itu tanah atas, masih ada satu lapisan bumi kering antara permukaan ini basah dan di bahagian bawah tanah lembap, yang merupakan pengalir elektrik yang miskin. Apabila kilat melanda tempat permukaan yang basah, ia tersebar ke semua arah, mendatar dan kemudian ke bawah ke dalam bumi, berikutan baris kurang rintangan. batang tumbuhan dan akar dengan kandungan air yang melimpah adalah konduktor yang lebih baik daripada lapisan tanah kering hanya disebut, dan sebagainya pas arus elektrik melalui mereka. tisu itu boleh pelbagai cedera atau dibunuh, bergantung kepada jumlah arus yang mengalir melalui mereka. " Ini adalah penerangan yang tepat kepada beberapa prinsip dan kesan, mengambil bahagian semasa kemunculan bulatan tanaman. Ia telah ditulis pusingan 100 tahun yang lalu.

 

Kajian cuaca bulanan, Ogos, 1920 (!), memelihara kecederaan kilat kepada Kentang. Ahli pertanian diiktiraf, kilat yang akan mewujudkan selepas beberapa waktu ganti rugi pekeliling mengenai bidang herba dengan mana-mana sayur-sayuran atau bijirin biasa.

 

Phytopathology, American phytopathological masyarakat, (1917), teks penuh , dalam talian .

 

Pemberitahuan penting.

Mana-mana saksi kasual, yang terletak pada titik itu tepat pada saat asal piktogram bulatan tanaman, akan tidak dapat memberi apa-apa keterangan tentang itu. Mungkin untuk meyakinkan daripada gambar. Tidak akan berminat dalam sesuatu seperti pictograms bulatan tanaman dan penciptaan mereka di semua. Akan mempunyai masalah yang berlainan sama sekali. Pada gambar yang betul adalah jelas kelihatan "tandatangan punca utama" di atas pokok. Pada gambar kiri, turut hadir, tetapi tidak seperti itu penting dan ketara. Maklumat yang lebih terperinci - amaran

 

 

 

Dan eksperimen ujian

Beberapa eksperimen telah dijalankan, gambar wujud dan akan diterbitkan

Akan dilakukan, kadang-kadang, eksperimen dengan kesan percikan ke dalam bahan tepung. Pigmen bersurai, saiz zarah dalam perintah itu mikrometer, video yang dirakam pada kelajuan tinggi (420-1000 pic / s), beberapa keputusan kemudian di sini.

 

Walaupun percikan api elektrik, yang telah digunakan dalam ujian, memindahkan amaun yang hanya sedikit tenaga - lebih kurang 0,03 Joule, mempamerkan semua parameter letupan, termasuk gelombang kejutan dan gelombang tekanan.

 

 

Elektronik rumah dan alat-alat makmal yang tumbuh di atas padang.

Mungkin untuk menerbitkan, bahawa kilat pelepasan serentak dan seterusnya, yang meneruskan dalam saat yang sama pada jarak yang dekat antara satu sama lain, dan melalui yang mengalir beratus-ratus ribu ampere, semua yang mewujudkan yang sangat kuat, besar, medan elektromagnet, juga putaran, di sekeliling mereka. Kesemua mereka boleh mempengaruhi secara langsung dengan satu sama lain, menarik, menangkis dan mewujudkan resonans dan gangguan. Sesuatu seperti tiub vakum TV atau osiloskop. Pelepasan kilat adalah serupa dengan alur elektron. "Sedikit" lebih kuat daripada dalam TV - lebih kurang 10 15. Begitu juga kuat adalah medan elektrostatik dan elektromagnetik sehingga jarak beberapa meter. Osiloskop semula jadi, mewujudkan bulatan tanaman angka lissajous .

 

Ia juga adalah mungkin untuk membayangkan bahawa semasa kesan elektron rasuk, dalam kes pelepasan kilat berturut-turut atau paralel, yang streaming di seluruh medan elektromagnet yang kuat berputar mungkin timbul pictograms simetri tinggi bulatan tanaman, mengikut paksi banyak.

 

Di tepi kanan atas imej bulatan tanaman yang disertakan adalah mungkin untuk mengiktiraf laluan dengan bijirin klasik rosak dan bended, berikutan tramlines berhampiran sempadan medan, lebih rutted, kelembapan yang lebih baik memegang, kekonduksian yang lebih tinggi, lebih teliti rosak. Kesan mungkin amat serupa mematuhi everyute mutlak setiap bidang bijirin, di mana muncul mana-mana RDF, Randomly Downed Formations, Biasanya rosak bijirin. Adalah segala-galanya hanya satu kebetulan? Banyak lagi foto yang tersedia. Mungkin, boleh ditambah bersama induksi dan pengaliran arus yang dicipta di trek. Mereka adalah lebih dekat bersama-sama dari tempat lain, yang lebih menyeluruh. Corak boleh diwujudkan serupa dengan perasalan corak chladni . Gambar sumber: www.physics.ucla.edu. Ayunan tanah dan tingkah laku tumbuhan, simulasi ombak di permukaan air juga boleh menyertai. Ia juga boleh menjadi kombinasi peristiwa pelbagai jenis.

 

 

Kekonduksian elektrik antara muka fasa

gelombang kejutan udara, plasma - udara dan lebih

Penjelasan kehadiran satu atau lebih bulatan sangat sempit dalam beberapa corak bulatan tanaman oleh pembentukan suatu caj ke atas antara muka antara gelombang kejutan, atau plasma yang sangat pesat berkembang, dan udara yang pegun atau perlahan-lahan bergerak, dan pemindahan caj, atau besar sebahagian daripada tenaga mana-mana pelepasan elektrik yang berikutnya atau serentak, melalui medium antara muka fasa ini. Pada antara muka fasa gelombang kejutan yang merambat melalui udara dan elemen-elemen lain yang terkandung di dalamnya. Habuk, kelembapan, zarah sangat terion, yang berlaku kepada geseran besar, pembentukan caj menengah elektrik, dan kemungkinan besar mempunyai kekonduksian elektrik yang sangat tinggi. Itu suatu bulatan yang sangat sempit itu mungkin sesuatu seperti rekod seketika pelepasan kilat berturut-turut, medan elektromagnet, arus aruhan dan arus yang dipimpin oleh konduktor antara muka fasa sempadan turus udara, yang hadir seketika di atas tumbuh-tumbuhan tanaman. Lihat gambar bulatan tanaman yang disertakan.

shockwave_u_letadla_tvar-a-sireni_shockwave_blesku.htm  

 

 

Bentuk bulatan tanaman vs kerap tidak teratur, bentuk rawak

Bulatan tanaman di kawasan sekitar yang adalah struktur yang tidak teratur

Di pinggir lapangan atas sesuatu gambar bulatan tanaman boleh pemerhatian tidak tetap rosak bijirin, yang berlaku agak sering disebabkan pelepasan kilat ke padang. Ini akan berlaku selepas beberapa hari atau minggu,
Ancona, Itali, 29 Jun 2008
seperti yang dijelaskan di tempat lain di laman web ini, atau pada halaman terperinci kronologi, di mana akan menjadi proses degradasi tisu tumbuhan berikutan laluan arus elektrik juga fotografis didokumenkan dengan terperinci. Gambar di sini pada sebelah kiri menunjukkan bahawa arus elektrik kuasa pelepasan kilat meninggal sebahagiannya melalui pinggir atas padang, traktor berikutan menjejaki di sana, kedua-duanya sekitar tramlines berserenjang ke tepi, walaupun melalui corak geometri. Bentuk bulatan tanaman yang kerap dan tidak teratur merosakkan, dan sudah tentu tidak boleh dicipta semasa ribut satu, terima kasih kepada pelepasan kilat tunggal, tetapi ia adalah mungkin. Bahawa kilat, mungkin satu tunggal, hanya "direkodkan bahawa gambar, merosakkan daripada bijirin muncul sehingga hari lamanya kemudian. Bahkan beberapa minggu bergantung kepada jumlah tenaga yang dibekalkan - keamatan pendedahan.

 

Pada mulanya adalah bended ke permukaan hanya sebahagian kecil sahaja, jauh di bawah satu peratus, beberapa meter persegi, kawasan yang paling terjejas. Beransur-ansur, hari demi hari, kadang-kadang jam mengikut jam atau minit oleh minit, menambah satu lagi, sehingga akhirnya, sebelum musim menuai mungkin berbaring di atas tanah pada sekitar 5%. Kadang-kadang lebih daripada 20% daripada jumlah kawasan, kadang-kadang, malangnya, lebih 90%. Untuk menjelaskan dan mendokumenkan fenomena yang diterangkan pada masa akan datang mungkin menggunakan kamera Masa berlalu , kelihatan seperti kerja yang sangat baik untuk mereka. Untuk kini hanya mungkin berpuas hati dengan penjelasan fenomena pada halaman dan sub halaman kronologi . Proses yang amat serupa sering berlaku di dalam corak bulatan tanaman, di sekitar mereka dan pada jarak yang lebih besar, dan dalam bidang sekitarnya. Di semua tempat yang terjejas oleh elektrik pelepasan kilat. Berlaku sejak penemuan corak sehingga penuaian.

 

Juga kemungkinan bahawa mungkin banyak bijirin rosak muncul di bidang-bidang, di mana berlaku dua pelepasan kilat berhampiran daripada kedua dalam tempoh beberapa minggu. Menunaikan kedua berlaku ke padang dengan tumbuhan yang agak lemah, dan boleh menyebabkan kerosakan yang lebih banyak. Ia juga boleh membayangkan bahawa corak bulatan tanaman biasa adalah mungkin untuk mewujudkan lebih mudah pada ketika itu bidang yang terpaksa menjadi "bersedia" beberapa minggu sebelum. Kes seperti ini jelas banyak kurang kerap daripada tapak sekali terjejas. Akan diungkapkan statistik.

 

Komen lanjut mengenai foto bulatan tanaman dari Ancona: dari beberapa pemerhatian, ia kelihatan bahawa salah satu daripada banyak faktor yang boleh mengambil bahagian dalam penciptaan corak geometri tetap kepada bidang-bidang bijirin, mungkin fakta bahawa di tempat itu adalah tindakan yang sangat kuat pelepasan kilat, yang berlaku hanya beberapa semasa ribut keseluruhan atau musim walaupun seluruh. Oleh itu mungkin bahawa pendedahan dengan semua yang ada benar-benar kerana hanya menunaikan satu, atau sistem pelepasan berturut-turut beberapa serentak elektrik, yang jumlah tempoh jarang melebihi satu saat. Bahagian yang paling kuat menyebabkan penciptaan piktogram bulatan bahawa tanaman biasa, pelepasan elektrik lebih lemah, menengah, paralel dan seterusnya menyebabkan pembentukan yang tidak tetap dijatuhkan, rosak, lemah, dalam kejiranan. Lain, benar-benar sangat kemungkinan kemungkinan yang lemah pelepasan elektrik tidak berlaku pada semua, bahawa tidak teratur biasa sekitar merosakkan ditubuhkan hanya disebabkan arus baki yang terkemuka melalui trek traktor, mungkin oleh induksi pada mereka.

 

Satu lagi pilihan yang mungkin untuk bertimbang rasa semasa penciptaan bulatan tanaman, diterangkan secara lebih terperinci dalam satu artikel yang diterbitkan di 1, adalah satu alternatif yang sebahagian besar pelepasan kilat, dengan serta-merta selepas dahi menyentuh tanah, sebahagian besar tenaga berplumbum cukup dalam bawah permukaan, tanpa tenaga ketara boleh melalui tanah basah dan tramlines ke kawasan sekitar. Saluran kilat pelepasan kemudiannya bertindak seperti konduktor, di mana arus pas jauh di bawah permukaan Bumi, dan oleh konduktor semasa beberapa baik, atau konduktor beberapa, yang dijalankan dalam bawah tanah. Di atas permukaan bumi, maka akan diwujudkan bentuk bulatan tanaman yang sangat serupa dengan yang dicipta oleh garisan medan magnet di dalam fail besi. Lihat gambar sebelumnya di halaman ini. Sebagai contoh, diperhatikan pembentukan aa tetap bulatan corak tanaman secara langsung di atas tangki bawah tanah logam - bertindak sebagai seorang konduktor yang sangat baik semasa kilat rod bawah tanah. Dalam bulatan filem beberapa dokumentari tanaman yang disebut.

 

 

 

Nod dan rosak, berbaring bijirin

Sangat biasa bijirin bended, tiada bentuk tetap, sebenarnya di bawah keadaan yang sama seperti yang dinyatakan dalam bulatan tanaman. Tumbuh-tumbuhan rosak di bawah sepenuhnya keadaan yang sama, terutamanya oleh elektrolisis dan produk, termasuk kerosakan mekanikal yang disebabkan oleh gas yang terhasil, mungkin, bergantung kepada kuasa keseluruhan menunaikan elektrik, juga daripada mengakibatkan kerosakan haba. Pada halaman sub nod adalah mungkin untuk memerhatikan, bahawa pelurus tangkai, yang tidak terjejas oleh elektrik mana-mana, dan meletakkan kembali hanya kerana inisiatif mekanikal - uji kaji, mungkin disebabkan oleh sudut yang besar, yang terpaksa mengatasi, boleh mendaftar kerosakan mekanikal nod, dengan kekuatan mereka sendiri. Tidak menjejaskan kualiti tanaman masak, batang tertumpu oleh rangsangan yang hanya mekanikal. Kiri gambar-gambar yang disertakan tradisinya telah diambil di tempat-tempat di mana terdapat tidak pernah, walaupun sedikit bulatan tanaman, hanya biasa rosak bijirin, dengan batang sebahagian atau sepenuhnya membongkok ke tanah.

 

 

bulatan tanaman - enigma diselesaikan.

Sekali dan untuk semua.

Unbelievably primitif, dan seseorang mungkin mengatakan, penjelasan yang tidak masuk akal. Pencinta UFO, misteri, parapsikologi, piring terbang, tenaga yang tidak diketahui dan tidak wujud dan karut sama ada boleh mengangkut diri ke infiniti. Dalam erti kata lain, mereka boleh mencium pantat hanyir mereka dan pergi ke di neraka.

Hampir mungkin sama berkata mengenai extraterrestrials .

Jika berminat, sila hubungi cropcirclesonline@gmail.com

 

 

3 en

 

 

 

 

Laman web ini telah disediakan, dan semua teori di sini dibentangkan sangat teliti, rapat dan secara terperinci eksperimen diperiksa oleh

 

Jan Ledecky