Many informations about COVID-19, CORONAVIRUS, how will it spread into population
in many countries, actual COVID-19, CORONAVIRUS GRAPHS, also Perspectives, forecasts, outlooks for the future, epidemic and pandemic prognosis and actual
>>>>>> COVID-19, CORONAVIRUS PREDICTIONS <<<<<<
COVID-19, CORONAVIRUS links to GRAPHS day by day
COVID-19, CORONAVIRUS links to PREDICTIONS day by day
Other interesting COVID-19, CORONAVIRUS summary links and reference pages

Izvorni na češkom jeziku - krugovi-u-zrno-su stvorili-nakon ispuštanja-flash pogon . Molimo izgovor, greške prevoditeljske stroj.
lightning
Mehanika munje ispuštanja
Mehanički učinci grmljavinskog pražnjenja, ponavljaju ispusta na jednom mjestu ili nekoliko mjesta uz bok
crop circles
Learn about thunderstorms RSS feed

Krugovi u žitu - strojno prevedene tekst

Nasuprot Činjenica je laž, ali suprotno od jedne prave istine možeN.Bohr vrlo dobro biti drugi duboka istina.
Thunder je impresivna, grom je impresivan. Ali, to je  M.Twainbljesak, koji se sav posao.
To ne čini se da je inteligencija je nekako  S.Hawkingosobito dugoročno preživljavanje vrijednost.

Ekvivalentní až několika kg TNT na metr délky výboje

PagPh
Mehanički učinci munje (malo iznad prosjeka iscjedak) može se usporediti s eksplozijom detoniranja vaganje nekoliko stotina grama eksplozivne po metru. Specifični učinci uvelike ovise o tome kako kontakt iscjedak na terenu. Mnogo više od prosječne pražnjenja i više od nekoliko kilograma eksploziva po metru.

Ako vas zanima, kontakt cropcirclesonline@gmail.com

 

 

Fizika, teorija, načela i način distribucije, posljedice

Najbolji izvori u znanstvenim publikacijama i Internet.

Galerija , 117 Foto treperi, C.Doswell. Sve vrijedno gledanja. Slideshow

 

 

U uvodu, rasprava o teoriji i moć munje je moguće vidjeti u sljedeća dva tobogana.

Uvidom dvije slike mogu biti barem približno procijeniti koliko je velika snaga kada je na licu mjesta ispuštanja došlo i što mehanički procesi odvijaju tamo. Stablo prije grmljavine težio nekoliko tona, je bolan kao čačkalicama u mnogim dijelovima i one razbacane okolo poput kutija šibica sadržaja. Na licu mjesta je sasvim regularno eksplozija, usporediva s eksplozijom nekoliko stotina kilograma TNT-a, i relativno neusklađena implementaciju eksploziva još mnogo toga. One mogu zamisliti koliko energije i truda bi se postići sličan učinak na netaknut stabala slične veličine, na primjer da puca dokumentarni film. Sjekire, pile, motorne pile, radnici, nekoliko sati rada. On je radio samo djelić sekunde bljesak, gotovo nikad ne duže od 1000.. Najvažnije fizičke osobine grmljavinskog pražnjenja su navedeni u priloženom tablici za detalje o sljedećoj stranici.

 

Osnovne karakteristike grmljavinskog pražnjenja iz Munja: Fizika i učinci , RAKOV, Uman , stranica 6;

Sažetak obilježja grmljavinskog pražnjenja:

Ukupno trajanje 200-300 ms
Broj ispusta tijekom 3-5 (otprilike 15 do 20 posto od bljeskalice sastoji se od jednog pražnjenja).
Znači razmak između ispuštanja 60 ms
Ukupni naboj prenosi 20 ° C
Ukupna izračena snaga 109 - 1010 J
Također kratki pogled na drugu knjigu, Munja elektromagnetika , Robert L. Gardner , Taylor & Francis, 1990 ISBN 0891169881, gdje je samo u polaznoj stranicama moći pročitati nešto o korone ispražnjena, koje se pojavljuju u vrlo-visokonaponskih sustava. Svaki munja-iscjedak je "zaista vrlo-vrlo-vrlo-vrlo-vrlo-visokonaponski sustav pražnjenja", a posluje s suše i visoki napon, to ne bih mogao naći bilo u svim ljudima - izrađeni sustavi i strojevi. (Možda samo munja - štapovi) više o korona pražnjenja na nekoj drugoj stranici

 

 

U isto vrijeme, međutim, da se primijetiti jedna vrlo važnu činjenicu. Unatoč svemu što se dogodilo na terenu u pogledu mehaničke, lokacija nije ni naslutiti bilo zagorene ili spaljivanje materijala, nema naznaka da se nešto spalio na licu mjesta ili samo trenutak osvijetljena, a kamoli znakovi većeg požara.

 

Može se pretpostaviti da su se slične snage su čak i veći u vrijeme iskrcaja na području na biljkama (integralno) da postoje, ali oni mogu biti vrlo ravnomjerno proširio stotinama tisuća kukuruza stabljike, tvoreći ogromnu iskru (1 hektaru - oko 10 milijuna slamke , 1 m 2 - 1000 otprilike 1 km2 niz od oko 10 9 ), ili druge biljke koje se nalaze tamo. Nakon osvajanja propadne čak posto ili manje, koji ne može biti u stand praktički inputima. Vrlo često, odmah nakon osvajanja munje, polja spljošten , leži na tlu noža, jer mehanički impuls je zaista veliki, ali vrlo ravnomjerno raspoređeni i vrlo kratko (nekoliko stotinki sekunde). Biljke su mnogo više oštećeni električna struja koja je tekla kroz njih, da li inducirana ili isporučuju izravno kroz korona pražnjenja, ili zbog trenutačno pojačati pritisak prijeReturn Strokestvaranje privremene dodiruju stabljike i lišće s mnogo višoj vodljivost, kroz koje oni mogu biti puno veće struje od posljedica mehaničkog impulsa. Uz stanje biljnih tkiva koje su još uvijek gotovo netaknuta, jak i fleksibilan, s slamke u manje od sekunde, odmah se vratio u uspravnom položaju, ali prije nego se to dogodi, biljke su električki međusobno povezani mnogo puta.

 

Cijeli taj privremeno stvorio struktura pogođeni jedan ili više naknadne voda (dolaze manje od jedne desetine drugi u nizu), a za to vrijeme oblik dobivenih uzoraka može promijeniti na različite načine (krugovi na vodi), a potom i iscjedak ili ne može pasti na isto mjesto. Na primjer, u knjizi Munja: Fizika i učinci , Rakov, Uman , u olujama poglavlju Zima u Japanu su prijavljeni slučajevi da je za neke pozitivne munje ne utječe naknadne osvajanja nikad na istom mjestu, kao da je svojim ramenima, pada uzastopno, svaki odbojna.

 

Čak i nakon svega što se dogodilo, ali biljke oporavio od fleksibilnosti i snage da ste izgubili, vrlo brzo izvornom uspravnom položaju (isključen), ali prije nego što su i dalje električki spojeni izravno pogođeni incidenta uslijedio je udarni. Unatoč tome svi odmah nakon remisije cijelog sustava ispuštanja biljke izgledaju kao da se ništa nije dogodilo, iako je znatno oštećena. Oni već imaju znatan postotak mrtvih stanica, ali njihova mehanička svojstva ostaju gotovo nepromijenjeni. Čvrstoća protiv savijanje, razbijanje, iako fleksibilnost će mjerljivo biti smanjena, ali tek nakon nekoliko dana i tjedana. (foto) Iako biljka nakon udara groma poginulo odmah, pa čak i ako su primili dozu energije, mnogo veći nego smrtnika, još prije nekoliko dana izgleda kao život, onda oni počnu požutjeti, uvenuti i raspasti. Njihov status se može usporediti sa situacijom kao što su poderane cvijeća u vazi. Prijevoz tekućina je neprekinut i neki dijelovi čak i svibanj imati neko vrijeme metabolizam. Samo biljke koje primaju jako mnogo puta doze smrtonosnu dozu (50x, 200x više) odmah može požutjeti do smeđe ili čak char i ohořet. Biljke koje su prekinuli vodenim putovima, pokazuju vidljive znakove umiranja puno brže (100 puta, tisuću puta), nego kada to nije. U usporedbi s dana do tjedana do očiglednih posljedica često imaju nekoliko minuta, ili u većini sati. Za prekid prijevoz vode uvniř biljke je potrebno je vrlo značajno mehanički ili termički oštećena, suha ili samo smrt biljaka (npr. stabljika) je potpuno neprimjerena. Kako je moguće uvjeriti vrlo jednostavan eksperiment (da sefoto), Također dio biljke koji je potpuno mrtav, može ostatak sezone rasta biljnog života ili njihovih dijelova (list), bez ikakvih nedostataka uspješno obavljanje funkcije vaskularnog tkiva.

 

Problem će biti razrađena u više detalja na stranici Elektro-patologije . Na primjer, tu će biti opisan kvantitativnu metodu za utvrđivanje vrijednosti struje prošla kroz, nakon čega je fiksna količina ubiti biljnog materijala ili preračunato na suhoj osnovi. Hoće li biti dodatno proučiti i dokumentirati kao i postavljanje smrtonosnu dozu električne energije za različite biljnog materijala, učinak trenutnog protoka (primjenjuje napon), ponašanjem biljnog materijala nakon prolaska podletálních, nadletálních nadletálnách i visoke doze električne energije, kao i mnogim drugim fenomenima.

 

Dodatne doze električne energije može biti isporučen pomoću elektrostatičkog upravljanja asinkronog snage i druge tlo i korijenje. Među svim tim strujama može uzrokovati rezonanca i smetnje. Elektromagnetska indukcija i elektrostatski, Corona odvodne struje i izravno upravljanje zemljom i korijenima. Također pod obzir smetnji između LEMP (vidi literaturu) - njihov proizvod je elektromagnetsko zračenje svih valnih zamisliv, osim da svaki stabljika i list ima svoj kapacitet, induktivitet, otpor, rezonantne frekvencije, a mogli oblikovati LC, RC ili LRC električnih krugova .

 

Također mehaničko miješanje u obzir - stabljike i listovi mogu djelovati kao pendulums i izvora.

 

Pod sličnim uvjetima kao što je opisano ovdje, čak može dovesti do stvaranja formacija nalik krugove na vodi. Činjenica da je nakon obrade žitarica ride vjetra valova što vodi dobro je poznata i dokumentirana činjenica (video1) (video2). Hvala vam, gospodine grančica! A ako vjetar jer oni mogu generirati valove, kao i na površini vode, a na tih prstenova može razvijati, pogotovo nakon što je utjecaj toliko snažan impuls, kao što su utjecaj (ili šok ili nadzvučni) i flash tlaka vala, incident okomito odozgo. Stotine kg TNT. (To će eksperimentalno dokazati, ali sve dok neko drugo vrijeme, bere). Iscjedak utjecaj točka također dovodi do mjerljivih tla šokova, zahvaljujući kojima oni mogu formirati stajaće valove, kao i stvaranjeChladniho obrazců (Kymatika, Fizika glazbenih instrumenata, Uzorak formiranje zrnatih materijala)

 

To nije sve što je na događaje koji se odvijaju tamo. Tu je mjesto iznimne elektromagnetske impulse, među kojima je također mogao dovesti do svih vrsta smetnji i rezonance. Na vrhu da na licu mjesta mogao biti prisutan okretno polje elektromagnetske, na različitim mjestima, vrlo sličan onome koji se isporučuje trofaznog napajanja, ili čak i složeniji.

 

Jedna od najzanimljivijih činjenica je činjenica da čak i nakon svega što se dogodilo u tom mjestu, nezamislivo jakih mehaničkih, elektromagnetskih i elektrostatski impulsima, a ne nužno u cijelom terenu pronaći ležeći jednu oštricu. Zbog vrlo sporog napretka u fiziološkim i biološkim procesima u biljkama, kao i metabolizam, također su jedan od njih, koji su dobiveni odmah nakon strujnog udara mrtve ili su umrli u roku od nekoliko minuta ili sati, čak i nakon nekoliko dana, gotovo ne razlikuje od one da cijeli "događaj" preživio, ili čak uopće ne utječe. Tek nakon tjedan dana, kažu da je moguće snimati uočene varijacije u rastu. Mrtve biljke rastu u potpunosti zaustavljen, ali oni su još uvijek zelena, samo manji. Tek nakon mnogo dulje vremensko zešloutnou, zatim smeđa, sušiti i raspasti. Biljke koje iscjedak samo su oštećeni, ali je preživio, i za nekoliko dana ili gotovo potpuno prestati rasti, i vratiti ga tek nakon šok iznenadne (kao přesazovacímu šoka) oporaviti. Zatim sazrijevati polako, ali jasno, uvijek ćete znati barem nekoliko dana razlike u rastu i sazrijevanja stopu od biljaka netaknut. Mnogo više informacija u poglavlju anatomiju (Biologija dio stranice), gdje će biti mnogo fotografija suđenja i eksperimenata, kao i pokretne slike će biti.

 

Sporost i inercija bioloških i fizioloških procesa u biljkama je prvenstveno jedan od glavnih razloga zašto je tako dugo cvjetala jedini mogući krivci i počinitelji svih opisanih činjenica, tako dugo nezapaženo, a time i spriječiti svaki pokušaj da se "pritvoru" (koja je upravo nikada neće biti, ali barem osuđen).

 

Što je više, on je uspio uspješno cijelom krivnje na razne potencijalne krivce u polju Strukturna, politička, rických, logično, i deseci drugih doktrina i učenja, klasične znanosti u svijetu i sve postojeće realno istomišljenika pojedinaca (tu je zapravo vrlo malo) vrlo brzo brushed stranu.

 

Sve opisano ogromne snage, mehaničke i elektromagnetske, i neka ne zaboravi elektrostatske sile. Mjesto je također uz snagama do sada opisanih dogodili i elektrostatski snage, a ne kao oni su u mogućnosti na ljuljački ulaznice, vlakana i slamke electroscopes ili podići osobe sušila gvinejskim u favorite fizičke pokuse u osnovnoj školi, ali onaj koji može slomiti stabla poput čačkalice ubiti krdo krava ili drugih stoke. Sve ove sile opisane samo "izložena" nešto kao latentna slika u stabljici, lišće i kukuruza žitarica, i na kojem se nalazi samo kemijski (uglavnom elektrokemijski) i mikroskopske mehaničke promjene koje ne početku imati gotovo nikakav utjecaj na svojim mehaničkim svojstvima. Odmah nakon osvajanja, nakon nekoliko sekundi biljke stoje potpuno uspravno, kao da se ništa nije dogodilo, ali potpuno nepromijenjene zahvaljujući fleksibilnosti i mehaničke čvrstoće stabljike. Primijetno i mjerljive promjene će doći do mnogo kasnije. Vrlo sporo biokemijske promjene, uključujući promjene koje proizlaze iz rasta, tijekom kojeg veće mikroskopske promjene i polako se pretvara u makroskopskim promjenama. Nakon nekoliko dana, ili čak tjedana, mehanička čvrstoća i fleksibilnost stabljike smanjen za nekoliko desetaka posto, i to postaje mjerljivo i uočljiva. Zahvaljujući naraštaj oštećena tkiva i umirućih stanica, koje su sve navedene, u početku potpuno nevidljivi i nemjerljiv promjene postaju sve više vidljivi i mjerljivi. Oštećeni biljke su blijedi sve više i više ", Moving narode "(metabolizam) biljka slabi, čak i više, jer je potrebno da biste dobili osloboditi od neželjenih kemikalija do korijena uzrokuje da se dio odmah iznad tla (u roku od nekoliko centimetara) se smanjuje najviše zato što je izložen nepovoljno tvari najduža. Ovaj dio je, dakle, najviše osjetljivi na smještaj , savijanje oštrice na terenu, međutim, biljke još uvijek stoji, i zato što je djelomično podržan od strane međusobno. Dok zdrave biljke mogu izdržati sile (kao što su vjetar) koje uvelike nadilaze svoju težinu, s vremenom, postati slab dovoljno da će zadržati svoju težinu jedva. Tara od kukuruza biljaka, nastavati jedan hektar, je tip i stadij rasta za dugo vremena prije postizanja zrelosti i preko 50 tona. To je 5 kg / m 2 , te u slučaju oslabljenih biljaka koje su još uvijek blijedi. Nakon nekog vremena ...

 

Biljke još uvijek stoje uspravno, ali najveće iznenađenje je polazna zatvoriti. Nakon tako dugo vremena, "priprema", nekoliko tjedana, dolazi prvi proces koji može potrajati samo slab sat ili dva, ili čak i mnogo manje. Njegov uzrok mogu biti samo jedan maleni proljeće ili ljeto osvježavajuće kiše, ili čak samo ujutro magla ili rosa. U roku od nekoliko minuta biljke dospjele žitarice mogu ztěžknout udvostručio, što znači broj kilograma po četvornom metru, odnosno nekoliko desetaka tona po hektaru. Oslabljeni stabljika ne stoji sama, sve djelomično podlogom jedni druge, i na taj način sprječava pogotovo pred naletima vjetra. Ipak sve ide gore ...

 

Ona počinje u blizini najvećem broju nastupa, zaključak, Douh mnogo očekuje finale. Hoće li slijediti Najšokantniji dio svih krugova Otkrivenje usjeva. To može potrajati nekoliko minuta, a svatko tko se dogodilo da bude prisutan i može slijediti ga, morao bih razmišljati logično, on je prisutan čudo. Tijekom tihe pompu postojećim glazbenika tijekom nepostojeće publike pljesak, popraćen zvuči nečujan i nevidljiv svjetlila neexistjícího svečane vatromet, dolazi prvi vidljiv učinak, a posljednji uzrok redovitih uzoraka u zrnu, jedan čije posljedice će se tek vidi da se može dogoditi samo nekoliko minuta (četvornih metara u nekoliko sekundi), a tek na točnim lokacijama koje sadrže oslabljene biljke, vrlo precizno definirano, iako je prethodna izloženost složenim, ali vrlo precizan smetnji i rezonance, i drugih električnih, mehaničkih, elektromagnetskih i elektrostatski snage, polja i valovi koje točno u ovom trenutku dogodio prije nekoliko tjedana, a koja nitko ne može sjetiti da ih označiti kao jedini primarni uzrok oblika u kukuruzu riječ -

Domino efekt!

Usput, vatromet opisane su u tom mjestu zapravo dogodilo, i nije bila "nevidljiva i nečujna", dok je vrlo vidljiv i čujan. To je bio grom iscjedak i okolna oluja, oba od kojih su posjetili stranicu, ali prije nekoliko tjedana ...

 

Sve je napokon spreman za veliko finale závěrečnémku:

Mjesta gdje je slaba stabljika koji su svi poslušno topples na terenu, oni su vrlo dobro definirana, svi su vrlo slabi, čak i teška s vlage, čeka prvi pokretač, dirigent, koji sve počinje da cijela tako dugo i vrlo pažljivo crafted struktura srušio na tlo, u roku od nekoliko minuta kao kula od karata: Ja stvarno samo ga nedostaje, dirigent ove predstave, veliki maestro, ali što? Netko stvarno dolaze iz daljine, da, on je taj koji je započeo cijeli proces, to je stvarno on, leptir, izbliza, i sjeo, umoran na jednoj od lopatica za odmor. Konačno dolazi taj veliki trenutak koji se pripremao za nekoliko tjedana ili mjeseci, a nakon nekoliko minuta sve je učinjeno. Howgh .

 

smještaj , savijanje stabljika na terenu stvarno samo pojaviti na tim mjestima koja su "izloženi" - izložena munje i smetnje, ali nekoliko tjedana prije. Takva izloženost je vrlo sličan klasičnom halogenostříbrným fotografskog materijala, tijekom koje zrno struktura latentne slike snimljene. Zatim nastavite tek počela "proces razvoja slike" (jako sporo), využívajízí i samo prirodno fizike - kemije - kemijske procese u rastu poljoprivrednih kultura, "programer", osiguran redoks procesi, biokemijski procesi u rastu i stabljici njihov trenutni slabljenje zbog akcija elektrolizu proizvoda. Uostalom tu je "rješavanje" vizualizacija fotografija putem domino efekt. Vrlo je zanimljiva činjenica da "izloženost" slika strukture biljaka (raster) na području odvijala uglavnom zbog vrlo, vrlo, vrlo intenzivne rasvjete "foto bljeskalicom" (ali 10 9 -10 14 jači).

 

To se može zaključiti da su biljke u polju djeluju kao pravi, analogni (znači osim digitalno) snimanje materijala, koja je u stanju snimiti bilo (veliki) elektromagnetsko proces koji se dogodio neposredno iznad njega, također mehaničke (također ogromna). To je dobro, kao materijal vrlo je teško biti preeksponiran.

 

Idete prikazani u prethodnim stavcima čini se da objasniti prvi i jedini proces kroz koji se formira redovite uzorke u kukuruzu - krugova u žitu ili bilo koje druge simetrični i redovito uzoraka. U stvari, sasvim razumljivo opisuje način formiranja bilo je podnio , zrno leži na tlu bilo gdje u svijetu. To je u svim slučajevima potpuno identičan način, ali to nije uključena smetnji elemente, rezonanciji i simetrije. Opisano je apsolutno identičan proces doprinosi stvaranju oko milijun puta veće površine podnesene , zrno je ležao na tlu, potpuno neuravnotežen, nego je to slučaj u redovitim oblicima, jedan glavni vlasništva, ali svi imaju zajedničko: apsolutno sve struja isporučuje izazvao munje iscjedak, i čini se da se kreću dana ili tjedana kasnije. Vrlo često, čak Slična situacija se događa kada broj tjedana nakon toga, u lijepom vremenu, na primjer, kada to uzrokuje samo manje oborina, vjetra, jutarnje magle, ili čak ništa slično (leptir). U šokirao poljoprivrednici, a kamoli bilo povremeni promatrač onda bi razumljivo uopće nije u stanju shvatiti tko je stvarno pravi "počinitelj" zločinac koji uzrokuju sve, a željeli uhvatiti barem svi drugi. Nitko ne može nikad "uhvaćen na djelu". Njegova brzina je između 1/3-2/3c. Svatko tko želi da ga uhvatiti, ja samo mogu čestitati mu da on nikada nije sreo. To je jednom i za sve eventualne slične gubitke zrna žrtvi i nositi se s njima. Procjenjuje se da je oko 10% zasijane godišnje. i spasio napor i energiju da se posvete druge svrhe. Nešto će biti opisan na stranici za poljoprivrednike .

 

Velika većina ljudi širom svijeta imaju priliku naći slično uzrokovane neregularnim spljošten , leži na zrnu prizemlju površine, ne više od milje od kuće, i ako jedan km nije bilo dovoljno, pa dva.

 

Tu može biti spljošten , leži na površini zemlje, koji se pojavio odmah nakon oluje, vidi http://www.iccra.com . U tom slučaju, moguće je da se u početku oluja uključene dvije (dvije munje iscjedak). Otprilike u isto mjesto u prvoj oluje pogodio prvi iscjedak, koji je pripremio mjesto za nepravilnog površine postupno opada urod. Drugi rafal nakon nekoliko tjedana onda je uvelike olakšan rad i oblika stvorene od njega, da li pravilno ili nepravilno, mogu se pojaviti gotovo odmah ili nakon nekoliko sati.

 

No, također je moguće da, nakon iznimno jakih udaraca stvarno može otkriti obrasce u sekundi. Iako postoje i one spaljene suncokret ... (Suncokret Ožujak 2010 - Argentina )

 

Bylo reálně pozorováno (HOTY2008), že i po poměrně "slabém" výboji blesku (vrcholový proud "jen" 6000 ampér), ale například díky poměrně prudkým srážkám a vysoké vlhkosti se elektřina výboje mohla mnohem snadněji šířit do okolí, než tomu bývá v jiných případech. Na místě bylo několik hodin po výboje zjištěno, že je polehlé, na zemi ležící kolem 80-90% celého pole (přibližně 6 hektarů, ječmen). Místo se nachází 1,8 km vzdušnou čarou od laboratoře, blesk byl pozorován i jako záblesk světla i následné zvukové efekty. Místní zemědělec potvrdil, že před bouřkou na poli nebyl polehlý, se stébly ležícími na zemi, ani metr. Pole má poměrně složitý tvar (velmi protáhlé) a to, aby mohlo být samostatně, a téměř zcela kompletně zasaženo nějakým lokálním meteorologickým jevem, jakým by mohlo být například minitornádo (downburst), aniž by to zanechalo sebemenší následky na okolních, bezprostředně sousedících polích.

 

Podobné obrázky je možné najít i v literatuře o Crop Circles jako příklady "klasického nepravidelného polehnutí, ohnutí stébel k zemi ", způsobeného větrem. Vítr nikdy nedokáže způsobit něco podobného na porostu zdravého, elektřinou nepoškozeného a postupem času neoslabeného obilí, musel by to být opravdový uragán. O pravdivosti takového tvrzení se může přesvědčit opravdu každý na jakémkoliv porostu zdravého, nepoškozeného obilí.

 

Ve skutečnosti u dnes šlechtěných a pěstovaných odrůd už nikdy nikde ve světě nenastane jev nazývaný "klasické polehnutí, ohnutí stébel k zemi ", například v důsledku jevu zvaného "nízká odolnost proti poléhání, poškození, oslabení ". Každé polehnutí, ohnutí stébel k zemi v dnešních dobách vždy bylo, je a bude způsobeno elektřinou z výboje blesku, jen se tam žádné pravidelné obrazce nevyskytují. Jedná se o plochy řádově milionkrát větší, plochou i počtem, než v případě pravidelných obrazců. Existují výjimky, v případě tornád, cyklónů, hurikánů, uragánů, takové případy ale jen potvrzují pravidlo.

 

Galerie 117 snímků výboje blesku, které pořídil Chuck Doswell. Za zhlédnutí stojí všechny. Je možné použít Slideshow, které při základním nastavení (3sec/obr) trvá necelých 6 minut. Mimochodem, v jeho galeriích lze nalézt i snímky jeho pravděpodobně několika návštěv české republiky, jedna z nich na pozvání pana RNDr. Martina Setváka z ČHMÚ. Jedná se tak o názorný příklad skutečnosti, že ten, kdo takhle dobře fotí bouřky (blesky), se prostě s panem Setvákem znát musí.

 

Zde tabulka  převzatá z Lightning: Physics and effects, Rakov, Uman, str. 6;

Jedná se o průměrný blesk, nejobvyklejšího typu, záporný výboj CG - cloud to ground, mrak - zem. Do češtiny (zatím neúplně) přeložil J.L.

 

Kompletní charakteristika negativního výboje blesku mrak - zem

 

Stupňovitý počáteční výboj (Stepped leader)
Délka kroku 50 m
Časový interval mezi kroky 20 - 50 μs
Proud krokového výboje >1 kA
Náboj osamoceného kroku >1 mC
Průměrná rychlost šíření 200 klm / s
Celková doba trvání 35 ms
Průměrný proud 100 - 200 A
Celkový náboj 5 C
Elektrický potenciál ~ 50 MV
Teplota v kanálu výboje ~ 10.000 K
První Return Stroke založeno na měření u základny kanálu blesku.
Špičkový proud 30 kA
Maximální strmost nárůstu proudu >10 - 20kA / μs
Doba nárůstu proudové křivky (10 - 90 %) 5 μs
Doba do poklesu na polovinu maxima 70 - 80 μs
Přenesený náboj 5 C
Rychlost šíření 100 - 200.000 klm / s
Průměr kanálu výboje ~ 1 - 2 cm
Teplota v kanálu výboje ~ 30.000 K
Dart leader
Doba trvání 1 - 2 ms
Náboj 1 C
Proud 1 kA
Napětí ~ 15 MV
Rychlost šíření 10 - 20.000 klm / s
Teplota v kanálu výboje ~ 20.000 K
Dart-stepped leader
Délka kroku  10 m
Časový interval mezi kroky 5 - 10 μs
Průměrná rychlost šíření 1 - 2.000 klm / s
Následný Return Stroke založeno na měření u základny kanálu blesku.
Vrcholový proud 10 - 15 kA
Maximální strmost nárůstu proudu 100kA / μs
10-90 % strmost nárůstu proudu 30-50 kA / μs
Doba nárůstu proudové křivky (10-90 %) 0.3 - 0.6 μs
Doba do poklesu na polovinu maxima 30 - 40 μs
Přenesený náboj 1 C
Rychlost šíření 100 - 200.000 klm / s
Průměr kanálu výboje ~ 1 - 2 cm
Teplota v kanálu výboje ~ 30.000 K
Pokračující proud (delší ~ 40 ms) Zhruba 30 až 50% blesků obsahuje proudy doby trvání delší než ~ 40 ms.
Proud 100 - 200 A
Doba trvání ~ 100 ms
Přenesený náboj 10 - 20 C
M-component založeno na měření u základny kanálu blesku.
Vrcholový proud  100 - 200 A
Doba nárůstu proudové křivky (10-90 %) 300 - 500 μs
Přenesený náboj 0.1 - 0.2 C
Kompletní výboj blesku
Celková doba trvání 200-300 ms
Počet výbojů v jeho průběhu 3-5 (přibližně 15 až 20 procent blesků se skládá z jediného výboje).
Průměrný interval mezi výboji 60 ms
Celkový přenesený náboj 20 C
Celková přenesená energie 109 - 1010 J

Pokud je výboj osamocený, bez postranních a paralelních vedlejších výbojů (velmi zřídka) a dostatečně přesně kolmý, mechanické a tlakové  síly se od něj šíří v prvních okamžicích poměrně přesně do kruhu (elektromagnetické naprosto přesně, v kterémkoliv okamžiku). Pokud ale osamocený není, některé výboje mezi sebou mohou (pravděpodobně hlavně za bezvětří, opět velmi zřídka) vytvářet velmi zajímavé interference a rezonance. Některé rostliny nemusejí zásah přežít, v samém centru dopadu výboje může jít někdy až o desítky procent, záleží především na stáří porostu, výšce a obsahu vlhkosti (No.1#1 - zásah ještě během klíčení nebo těsně po něm), někdy jen pouhé procento i méně, což už nemusí být v porostu vůbec pozorovatelné. Po zbytcích rostlin, které nepřežily, není v porostu po několika týdnech ani památky (No.1#2), projeví se jen jeho zřídnutím. V porostu se potom vyskytuje jen něco jakoby zvolna začínající pleš.

 

Energie, vyzářená i jen pouze průměrným bleskem je 109 - 1010 Joulů, (tato energie by odtáhla hodně naložený nákladní vlak mnoho kilometrů), energie nadprůměrných "macků", jakých se urodí jen několik za sezónu, je minimálně stokrát, ale i mnohem víc než tisíckrát větší (na ni už by stejný vlak vesele drandil několikrát kolem zeměkoule).

 

Jak je mnohokrát uvedeno na mnoha jiných místech tohoto webu, i přesto, že některé rostliny mohou být okamžitě po zásahu bleskem mrtvé, vždy trvá nejméně několik dnů, a u zbytku porostu, který přežil, i když s vážným poškozením, až několik týdnů, než na nich budou pozorovatelné jakékoliv změny.

 

 

 

Interference a odrazy v expandujícím sloupci vzduchu

Nejsou zde popisovány jen čistě mechanické účinky výboje

protože výboj blesku je vždy kombinací mechanických a elektromagnetických účinků, o obrovské energii, s nepředstavitelně strmou proudovou náběžnou hranou.

 

Složité fraktálové a interferenční obrazce, nalézané občas v polích, se vyznačují jedním charakteristickým společným znakem: nacházejí se uvnitř kruhu. Jednou z možností jejich vzniku je ta, že po prvním Return Stroke se nejdřív vytvoří sloupec rozpínajícího se vzduchu, uvnitř něhož potom dojde k jednomu nebo několika následným výbojům (subsequent stroke). Většinou bývají slabší, než první RS, ale nemusí být pravidlem. Mívají ale podstatně vyšší strmost náběžné hrany. První RS - většinou do 30 tisíc ampér/mikrosekunda, následné výboje i přes 200 tisíc. Proud průměrného výboje CG je okolo 30 tisíc ampér.

 

Není vyloučeno, že pravidelné interferenční obrazce se vytvářejí díky extrémně silným výbojům, hodně přes půl miliónu ampér. Uvnitř rozpínajícího se sloupce vzduchu, který se vytvoří po prvním výboji (jde o ekvivalent exploze několika set kg TNT, rozloženého rovnoměrně v kanále bleskového výboje), může docházet k mnohonásobným odrazům paprsků vyzářených následným výbojem (subsequent stroke). Mnohonásobně odražené paprsky mohou mezi sebou vytvářet velmi složité interference. Uvnitř rozpínajícího se sloupce vzduchu se mohou pohybovat velmi dlouho a urazit značnou vzdálenost. Paprsky se pohybují rychlostí světla, sloupec vzduchu se pohybuje přibližně miliónkrát pomaleji, tj ve stovnání s rychlostí světla téměř nulovou rychlostí. Přestože ale téměř stojí, pohybuje se, i když velmi nízkou, ale nenulovou rychlostí. V rámci doby pozorování (zlomky sekundy až sekundy) prakticky konstantní, nebo s přibližně stabilním zrychlením. Může být i záporné, i exponenciální, může vykazovat periodicky proměnný průběh, ale pro základní úvahy stačí konstantní). Může se tak poměrně významně podílet na vzniklých interferencích.

 

Uvnitř sloupce vzduchu může dojít i k několika následným výbojům, které všechny mezi sebou mohou navzájem vytvářet interference. Značná část energie se může indukovat a zpětně vyzářit na fázových rozhraních plazma - vzduch, stojící vzduch - pohybující se vzduch, zředěný vzduch - stlačený vzduch. Některá nebo všechna popisovaná fázová rozhraní mohou být velmi dobře elektricky vodivá, při svislém průmětu na podložku se jedná o soustředné kruhy. Během kteréhokoliv následného výboje se může díky průchodu části proudu nebo i indukcí v nich do rostlin, nad kterými se přesně v tom okamžiku dočasně nacházejí, "naexponovat" jejich okamžitý stav (tvar a poloha). Nejvýznamnější část  energie, přes 99% následného výboje je vyzářena během časové periody kratší než deset mikrosekund. Během té doby by okraj rozpínajícího se sloupce vzduchu, pohybující se rychlostí zvuku, urazil vzdálenost 3 milimetry. Bylo by tak možné vysvětlit občasný výskyt velmi úzkých kruhů v obrazcích, které by v porostu nevyrobilo ani dítě, kdyby se jím proběhlo.

 

To, co se pravděpodobně uvnitř rozpínajícího sloupce vzduchu děje, pokud v něm probíhají následné výboje, bylo v předchozím odstavci popsáno velice zjednodušeně. Ve skutečnosti se vytvoří po každém následném výboji další rozpínající se sloupec plazmy uvnitř předchozího, a zdaleka ne všechny jsou koncentrické. Některé následné výboje mohou proběhnout po okraji rozpínajícího se sloupce plazmy, vytvořeného předchozím výbojem, další mohou dopadat i mimo něj. Každý z popisovaných výbojů okolo sebe vytvoří obrovské elektromagnetické pole. Probíhají v něm proudy až několik set tisíc ampér, se strmostí náběhu až několik set tisíc ampér/mikrosekunda. Vytvořená magnetická pole mohou velmi výrazně ovlivňovat vše, co se uvnitř vytvořeného silně ionizovaného sloupce vzduchu děje. Magnetická pole (obrovská), vytvořená souběžně probíhajícími rameny jednoho výboje, mohou mezi sebou vytvářet výrazné interference (obrázek).

 

Uvnitř rozpínajícího se sloupce vzduchu může především na vnějším okraji sloupce (fázové rozhraní) docházet k totálním odrazům paprsků elektromagnetického záření, při vyhovujícím úhlu dopadu (větší než mezní). Ve spojitě proměnném prostředí uvnitř válce se mohou paprsky ohýbat a lámat. Tlak uvnitř sloupce není rozložen rovnoměrně, v určitém okamžiku je uprostřed nejvyšší a na okraji nejnižší, v jiném naopak. Odehrávají se tam velmi dynamické procesy a je plný velmi silně ionizovaných částic. Tlak a teplota uvnitř sloupce je velmi variabilní. Vzduch uvnitř je místy a občas velmi silně zředěný, jinde a v jiném čase zase velmi silně stlačený. Připomíná výbojku, na kterou je připojeno napětí až několik miliard voltů. A skrz kterou probíhá občas proud téměř milión ampér. Může i připomínat soustavu mnoha výbojek, propojených nejrůznějšími způsoby sério - paralelně. Dokonce může připomínat i soustavu výbojek, jaká se v žádné technické praxi nevyskytuje - soustředné válce o různém tlaku, od vysokého vakua až k vysokému přetlaku. V kolmém průmětu k podložce (povrch Země) se jedná o soustředné kruhy (obrázky).

 

Pro ověření možných interferencí by ale bylo nutné pravděpodobně sestrojit počítačový program, takže zřejmě nějaká práce do budoucnosti, a bude muset být osloven Velký Programátor, což nebude vůbec laciná záležitost.

 

Uvnitř kruhu (válce) mohou nastat dva jevy.

 

V některých případech může v důsledku mnohonásobných odrazů elektromagnetických vln dojít k vytvoření složitých kombinovaných fraktálových obrazců, takže se na jejich tvorbě podílejí především interakce a interference elektromagnetické. V některých případech se jedná pravděpodobně o prosté sčítání účinků opakovaně dopdajících elektromagnetických paprsků, mnohonásobně se odrážejících od okraje velmi pomalu se rozšiřujícího válce vzduchu. Okraj válce vzduchu, vzniklý během několika desetin vteřiny po dopadu prvního RS, se chová jako fázové rozhraní, a za určitých okolností na něm může docházet k totálnímu odrazu elektromagnetických paprsků.

 

V jiných případech dojde uvnitř kruhu (válce) spíš k mžikovému zobrazení mechanického děje, který by bylo možné přirovnat k explozi. Velmi často se takové obrazce podobají ději, který je možné pozorovat na zpomaleném záznamuprocesů odehrávajících se uvnitř válce vznětového nebo spalovacího motoru, je možné takové obrazce nazývat jako "motorové typy". (fotografie několik) Vznikají pravděpodobně tak, že nejdřív dojde prostřednictvím mechanických účinků jednoho nebo několika RS k tomu, že stébla jsou vychýlena na nějakou dobu z rovnovážné polohy. Může se jednat už i jen o mechanické účinky prvního RS ze soustavy několika velmi rychle po sobě (v průměru 60ms, může jich být 3-5, ale i víc než 10) do stejného místa dopadajících následných impulsů jediného výboje.  První RS často bývá nejsilnější, i když tomu tak nemusí být vždy. Mechanické účinky výboje (jedná se o regulérní explozi) velmi intenzivně vychýlí stébla až do mnoha metrů od místa dopadu, jde ale jen o velmi přechodný účinek

 

V určitém okamžiku dopadne následný výboj.

 

 

V případě zájmu kontaktujte cropcirclesonline@gmail.com

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Nikdy nepodceňujte sílu lidské Robert A.Heinleinhlouposti. 
Že manželství je stvrzováno v nebi, říká se. Ale to samé Clint Eastwoodplatí o hromu a blesku.
Z vědeckého hlediska je možné předměty rozdělit do tří hlavních skupin: takové  Russell Bakerco nepracují, ty které se rozbily a ty které jsme ztratili.

 

 

 

Stránku pro vás připravil, a veškeré zde uváděné údaje velmi důkladně teoreticky i experimentálně prověřil

 

Jan Ledecký

 

Není všechno zlato, co se čína. (česnek)
Všichni jsme GOGO
Řecký státní dluh se vymkl kontrole a veškerá vládní opatření selhávají, tvrdí expertní výbor
Ženy dokáží zachovat tajemství, ale je k tomu třeba velkého množství žen.
z